De voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel heeft een belangrijke uitspraak gedaan: indien een werknemer al een keer 104 weken ziek is geweest in de bedongen arbeid, hersteld is, werkte in aangepast werk en daarna opnieuw uitvalt, is er geen recht op loon. Het recht op loon gedurende 104 weken is namelijk opgebruikt!
Als de werknemer na zo’n eerdere periode van 104 weken ánder werk bij dezelfde werkgever gaat doen dan waarvoor hij oorspronkelijk arbeidsongeschikt is geraakt, kan het zijn dat bij een latere uitval tóch recht op loondoorbetaling tijdens ziekte bestaat. Daarvoor is vereist dat het andere werk de ‘nieuw bedongen arbeid’ is geworden, oftewel: dat partijen met elkaar overeenkomen dat de arbeidsovereenkomst is aangepast.
Een tweede mogelijkheid is dat de werknemer erop mocht vertrouwen dat het werk dat hij verricht, dat past bij zijn beperkingen (passende arbeid), de bedongen arbeid is geworden. Daarvan zal sprake kunnen zijn als de werknemer gedurende een niet te korte periode arbeid heeft verricht waarvan de aard en de omvang tussen partijen niet ter discussie staat.
- Zie ook: ECLI:NL:RBOVE:2021:1449