Aan minister Koolmees is zeer recent een advies uitgebracht voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zonder personeel. Elke zelfstandige verzekert zich standaard voor een uitkering van 70% van het laatstverdiende inkomen tot aan de grens van bruto circa 30.000 euro per jaar. De uitkering is maximaal 1650 euro bruto per maand, dat is 100% van het wettelijk minimum loon. De premie is indicatief 8% van het inkomen en is aftrekbaar.
De uitkering kent een standaard eigen risico, of wachttijd, van 52 weken met een keuzemogelijkheid om dit aan te passen naar 26 of 104 weken. De verzekering loopt tot het bereiken van de AOW-leeftijd.
Er komen mogelijkheden om nog aanvullend te verzekeren. Er komt in overleg met de sector een Onderling Waarborgfonds, om te borgen dat iedere ZZP’er zich aanvullend kan verzekeren. Verzekeringen met een dekking boven het verplichte minimum worden gerespecteerd en hoeven zich dus niet verplicht te verzekeren daarvoor. ZZP’ers met personeel vallen hier dus ook niet onder.
Er is sprake van gangbare arbeid bij AO. Dat betekent dat rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die de verzekerde nog zou kunnen uitvoeren. Een belangrijk verschil met private oplossingen op basis van het beroep of passende arbeid.
Re- integratie is in handen net als deze verzekering van het UWV. De belastingdienst verzorgt de premie- inning. UWV verzorgt dus de claimbeoordeling, uitkeringsverstrekking en re- integratie. Het plan moet nog voor de zomer 2020 naar de Tweede Kamer. Als alles zonder kleerscheuren wordt goedgekeurd gaat deze verzekering in rond 2024.